fbpx

Aura Nekretnine

Svi odgovori na jednom mjestu

Često postavljena pitanja

Angažovati agenciju ili samostalno prodavati nekretninu?

Prednosti za prodavca angažovanjem agencije, se ogledaju u tome što agencije za promet nekretninama imaju bazu kupaca koji čekaju svoju nekretninu. Mnoge agencije se umrežavaju između sebe, odnosno sa drugim agencijama. Obično kupci koji angažiraju agenciju su pasivni po pitanju samostalnih pretraga i sve svoje aktivnosti po pitanju pretraživanja su prepustili agenciji. Zbog toga, samostalni prodavac vrlo teško može stupiti u vezu sa takvim kupcima, koji su formalno “pravi kupci”. Također, samostalni prodavci obično koriste jednu ili dvije platforme za prodaju, dok agencije koriste desetine prodajnih platformi. Mnoge agencije koriste plaćeni marketing i promociju koja je višestruko efikasnija od pasivne prodaje na uobičajenim prodajnim platformama, tako da agencije brže prodaju nekretnine od samostalnih prodavaca.

Iz perspektive kupca, korištenje usluga agencije su mnogostruko korisne. Prva prednost jeste pružanje savjetodavne podrške u sve procese realizacije koje rezultriraju sa usteđenim vremenom i umanjenim troskovima, kao i uspješnim pronalaskom optimalnog oblika finansiranja. Neke agencije, kao što je naša, osiguravaju kupca od potencijalnih negativnih događaja. Osiguranje je velika prednost za kupca, jer nije rijedak slučaj da se proces kupovine pretvori u najgoru noćnu moru, a koji se očituju u obliku teskih prevara, pogrešnih procjena, skrivenih troškova, neplaniranih troškova i slično.

Naša topla preporuka je da izaberete sigurnost i da se neupuštate u samostalnu kupoprodaju, jer ovaj proces je jako delikatan, složen i rizičan, što se obično na prvi pogled ne vidi. Dovoljan je manji propust da Vam se kasnije doslovno život zakomplicira, bilo da ste prodavac ili kupac. Mnogo važnih faktora određuje uspješnu i efikasnu kupoprodaju, zato izaberite registriranu agenciju sa iskusnim, educiranim i iskrenim agentima, koji će Vam stajati na raspolaganju i pružati nesebičnu podršku.

Da li sve agencije pružaju iste usluge?

Definitivno NE. Agencije još uvjek nisu u obavezi da osiguravaju kupca prilikom kupoprodaje, zato trebate voditi računa o ovome faktoru i odabrati agenciju koja će Vas učiniti bezbjednim. Također, agencije jos uvjek nisu u obavezi da zapošljavaju certificirane i educirane agente za promet nekretninama, koji će kupca ili prodavca tačno informisati. Veće agencije obično imaju ograničeno radno vrijeme i njihovi agenti nisu uvjek dostupni za “mala pitanja”.

Naknade za provizije agencije nisu fiksne nego se dogovaraju, tako da su neke agencije povoljnije od drugih i obratno. Svaka agencija ima određeni buđet za promociju, tako da treba analizirati koja agencija je aktivna po pitanju marketinga i koja će efikasnije realizirati zahtjeve klijenata. Savjet klijentima je da analiziraju i razjasne navedena pitanja sa potencijalnom agencijom prije uspostavljanja odnosa.

Koliko iznosi agencijska provizija?

Na tržištu agencijske naknade se razlikuju od agencije do agencije i kreću se u rasponu od 3% do 5% od ugovorene prodajne cijene. Ukoliko prodavci imaju posebne zahtjeve, kao npr. agresivniju promociju, u tom slučaju naknade agencije se dogovaraju posebno. Agencijska naknada se naplaćuje od prodavca nakon realizovane prodaje, dok kupac nema nikakvu obavezu prema agencijama, osim ako nije drugačije ugovorom definisano. Neke agencije obavezuju prodavca na određenu naknadu i u slučaju da oni nisu direktno doveli u vezu prodavca i kupca. Naknada se može dogovoriti i u drugim oblicima, jer su ugovori otvoreni i mogu se prilagođavati dogovorima. Savjet klijentima je da analiziraju agencije i da sve nevedene činjenice razjasne i navedu u ugovorima.

Koje vrste zastupanja agencije nude prema prodavcu?

Standardno zastupanje podrazumjeva preuzimanje određene nekretnine u cilju prodaje. U ovome slučaju prodavac paralelno može angažovati i druge agencije. Ukoliko jedna od angazovanih agencija pronađe kupca, tada prodavac nije obavezan plačati naknadu agencijama koje nisu pronašle kupca.

Eksluzivno zastupanje podrazumjeva angažovanje samo jedne agencije za zastupanje i automatski isključuje druge posrednike. U ovome slučaju nekretnina je vrijednija u očima potencijalnih kupaca i u prosjeku se brže prodaje. U ovom obliku zastupanja, agencije koje su preuzele nekretninu od prodavca, trebale bi uložiti vise truda i finansijskih sredstava u promociju Vaše nekretnine. Također, u ovome obliku zastupanja, agencije bi trebale pružiti svu pravnu pomoć, savjete i upute do okončanja procesa kupoprodaje.

Šta ako treće lice poveže prodavca sa agencijom?

Ovo pitanje treba razjasniti direktno sa agencijom kojoj ste se odlučili obratiti u ulozi trećeg lica.

Da li mogu strani državljani kupovati nekretnine u BiH?

Da, pod uslovom reciprociteta. Država BiH nema dogovorene uslove reciprociteta sa mnogim državama. Možete kontaktirati našu agenciju, mi ćemo za Vas potpuno besplatno provjeriti i odgovoriti da li Vi kao strani državljanin određene zemlje možete kupiti nekretninu u BiH.

Uporedite